Spagetti Bolognese
Ingrediënten Saus:
- 500 gram rundergehakt
- 3 EL goedkope olijfolie
- 1 grote ui -150 gram wortel
- 150 bleekselderij
- 3 blikken pruimtomaten (waar GEEN zout aan toegevoegd is)
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel fijn gehakte rozemarijn
- 1/3 rode peper zaadjes verwijderd (of meer of minder. Net wat je lekker vindt.)
- Versgemalen zwarte peper (het is naar smaak. Ik doe er ongeveer een kwart eetlepel in)
- Zout -Klein blikje tomatenpuree
- ¼ liter kippenbouillon (Maggi minder zout)
- 1 glas rode wijn
- 400gr Volkoren spaghetti
- Parmezaanse kaas
Ingrediënten Tomaten Salade:
- 6 trostomaten
- 2 flinke snuffen versgemalen zwarte peper
- 2 snufjes zout
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels goede extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel Balsamico azijn
Hoe maak je het:
- Stap 1: Je begint met het zo fijn mogelijk snijden van de uien, wortel, bleekselderij, knoflook, rode peper en rozemarijn. Houd alles in hoopjes apart. Als je niet fijn kunt snijden. Geen probleem. Hak het zo fijn als je kunt.
- Stap 2: Zet het liefst een braadpan en als je dat niet hebt een hele grote koekenpan op een matig tot zacht vuur en verwarm twee eetlepels goedkope olijfolie. Voeg daar de knoflook, rode peper en rozemarijn aan toe. En bak al roerend voor ongeveer 2 minuten.
- Stap 3: Voeg vervolgens de ui, de wortel en de bleekselderij erbij. Bak al roerend voor 10 minuten. Doe er dan een paar eetlepels kippenbouillon bij en laat het verder bakken. Als je merkt dat het te droog wordt voeg je weer een paar eetlepels van de bouillon toe. Alles bij elkaar moet de groente 20 minuten bakken. Het is de bedoeling dat de groenten zacht en glazig worden. Haal de groenten uit de pan en zet het apart in een schaaltje.
- Stap 4: Zet het vuur iets hoger naar matig tot hoog en doe er een eetlepel goedkope olijfolie in en vervolgens het gehakt. Blijf het gehakt roeren en bak het in ongeveer 5 minuten rul. Doe nu de tomatenpuree erbij en bak het een paar minuten mee en voeg vervolgens de rode wijn toe. Na ongeveer 5 minuten is de alcohol eruit gekookt en dan voeg je de blikken met tomaat en de rest van de bouillon er aan toe. Zet het vuur laag en laat alles een uur pruttelen. Na een uur ga je proeven en voeg je naar smaak versgemalen zwarte peper en zout toe en zet je het vuur uit.
- Stap 5: Terwijl de pasta staat te koken maak je de tomatensalade. Pers de knoflook. Roer de geperste knoflook door de azijn zodat het daarin een beetje kan garen. Als je het kunt snijd je de tomaten in dunne plakjes of je snijd ze in stukjes. Het maakt niet uit. De plakjes en/of stukjes leg je in een schaaltje. Je strooit er een paar snufjes zout en vers gemalen zwarte peper over. Scheur basilicum in stukjes en verdeel over de tomaten. Sprenkel er het azijnknoflookmengsel en de olijfolie over. Het lekkerste is het als het ongeveer een uurtje heeft kunnen marineren.
- Stap 6:
Vlak voor je aan tafel gaat kook je de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing op het pak want zodra de pasta gekookt is moet je het opeten. Giet de spaghetti af. Het geheim van goede Italiaanse pasta is dat je de pasta nooit helemaal droog laat worden. Vang ook altijd iets van het kookvocht op.
Doe de spaghetti terug in de pan en roer er een paar eetlepels van het kookvocht door. Vervolgens doe je er ongeveer een opscheplepel saus per persoon in en roer het door. Op ieder bord leg je een portie pasta met daar bovenop de opgeschepte pasta nog een halve opscheplepel saus. En als je het echt heel lekker wil maken, en je kunt de calorieën hebben, dan maak je het af met een scheutje goede extra vierge olijfolie en wat geraspte Parmezaanse kaas. Serveer er de tomatensalade bij.
Eet smakelijk!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!