Natuurlijke suikers en suikerverslaving
Ik kreeg laatst een vraag over natuurlijke suikers en suikerverslaving. Sommige mensen beweren dat suiker net zo verslavend is als drugs. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen die denken dat je beter ‘natuurlijke’ suikers kunt eten in plaats van tafelsuiker. “Ik gebruik honing in mijn thee, want dat is gezonder dan een suikerklontje”. Wat mij betreft genoeg stof om een blog over te schrijven.
Wat is suiker eigenlijk?
Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, mais, suikerbiet en suikerriet. De bekendste suikers zijn Sacharose (suiker van suikerbiet/riet, beter bekend als kristalsuiker of tafelsuiker) en fructose, afkomstig uit fruit (fruitsuiker). Daarnaast heb je nog dextrose, maltose en lactose.
Suiker levert je lichaam wel energie maar geen vitamines, mineralen of vezels. En daar wringt de schoen dus. Want we weten allemaal wel dat suiker niet goed voor je is en dat je er van aankomt als je er teveel van eet, maar (bijna) iedereen houdt er van en wil het toch graag eten. En daar spelen sommige fabrikanten heel slim op in. Veelal wordt beweerd dat geraffineerde suikers slechter voor je zijn dan ‘natuurlijke’ suikers. Daar zoomen we even verder op in.
Geraffineerde suikers:
Geraffineerde suikers zijn bijvoorbeeld kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Raffineren betekent zuiveren en fijnmaken. Suikerbiet/riet gaat van het land naar de fabriek. Daar wordt er een heel proces op losgelaten van wassen, snijden tot inkoken en voila, wat blijft over: prachtige witte suiker. Helaas gaan in dit proces alle vitamines, mineralen en vezels van de suikerbiet verloren.
En dan hebben we de zo genaamde ‘natuurlijke’ suikers
Om te beginnen is de naam ‘natuurlijke suikers’ al een beetje gek, want ook geraffineerde suikers zijn natuurlijk. Ze komen tenslotte uit een natuurproduct. Maar dat even terzijde.
Voorbeelden van ‘natuurlijke’ suikers zijn kokosbloemsuiker, honing, maple syrop / ahornsiroop en palmsuiker. Bij ‘natuurlijke’ suikers worden de vitamines, mineralen niet helemaal uit de suiker gehaald. Laat je echter niet gek maken, want er blijven slechts sporen over.
De fabrikanten van deze ‘natuurlijke’ suikers claimen veelal dat deze suikers beter voor je zijn dan ‘gewone’ suikers. Deze producten zijn vaak een stuk duurder dan ‘gewone’ suiker. Het wordt heel mooi ingepakt met een goed verhaal en een hippe verpakking maar voor je lichaam maakt het geen verschil. Suiker is suiker. Het een is niet beter voor je dan het ander. Dus laat je niet neppen want dat is wat er gebeurt. In stroop en honing zitten misschien een heel klein beetje minder calorieën, omdat er ook water in zit (anders zou het niet zo lekker druipen). Maar doordat het vloeibaar is, gebruik je ook sneller meer.
En hoe zit het dan met die suikerverslaving?
Omdat er in de media steeds meer aandacht is voor de enorme hoeveelheid suiker die aan ons eten wordt toegevoegd, hoor je vaak dat dat de oorzaak is dat mensen verslaafd zijn geraakt aan suiker.
Suiker activeert het beloningscentrum in je hersenen. Drugs, lekker eten, sporten en verliefd zijn doen dit ook. Het zorgt voor de afgifte van dopamine. Dat zorgt voor een fijn gevoel. Maar in tegenstelling tot alcohol en drugs krijg je als je stopt met suiker eten geen onthoudingsverschijnselen. Ook is er geen sprake van gewenning, zodat je steeds meer nodig hebt om je lekker te voelen. Soms heb je echt onwijs veel zin in een reep Tony Chocolonely of een dropje. Maar dat gevoel verdwijnt niet als je een paar scheppen suiker eet of een Dextrootje neemt. Zie je het al voor je… er zou in restaurants geen suikerpotje meer op tafel kunnen staan. Van een verslaving is dus geen sprake. Je hebt gewoon heel erg veel zin in iets lekkers.
Suikergevoeligheid
Ik dacht altijd dat suiker, met name bij kinderen, een enorme invloed had op je energielevel. Als kinderen helemaal hyper van een kinderfeestje thuis komen, wordt dat vaak geweten aan het feit dat er veel gesnoept is. Maar de relatie tussen hyperactiviteit en suiker is nooit wetenschappelijk bewezen. Dat vond ik zelf wel een eye opener. Het is natuurlijk ook niet zo gek dat een kind helemaal hyper van een feestje komt. Het gaat dus niet om de suiker maar om de omstandigheden waar je (kind) op reageert.
En nu… nu ik dit allemaal weet?
Laat je niet gek maken door valse gezondheidsclaims. Suiker is suiker. En suiker is niet goed voor je lichaam. Eet suiker daarom met mate en geniet er dan vooral van. Ik ben zelf niet zo’n enorme snoeper maar ik ben wel gek op kauwgom. En dan het liefst zo fout en zoet mogelijk. Op dit moment zijn de tennisballen van de Kruidvat mijn favoriet. Wat snoep jij het liefst? Laat hieronder een reactie achter!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!